Hitta rätt i loppisdjungeln – anlita en personal lopper från Villa Retro

Det finns personer (tydligen) som har annat för sig på fritiden än att ränna runt på loppisar och att trycka reload på auktionssajter. Märkligt men så är det. Det finns också de som inte själva vill gå in i affärer där det säljs begagnade varor eftersom ”det luktar kattpiss” (jag citerar ordagrant en person som kan få förbli anonym). Men dessa personer vill ändå åt godbitarna från dessa ställen, som välbevarade teakmöbler, mässingsljusstakar med patina och vackert porslin som gått ur produktion –  ja, helt enkelt inredning och bruksvaror med mer personlighet än vad som kan erbjudas i butiker som säljer nyproducerat. Hur ska då dessa stackars själar gå till väga? De ska naturligtvis vända sig till Villa Retro.

Genom åren har jag ofta fått frågan: Du som går så mycket på loppis, kan inte du leta efter en grej åt mig?Jag har haft dessa önskningar i bakhuvudet någonstans och ibland haft turen att springa på precis det någon önskat sig. Ibland är jag till och med lite synsk och känner på mig i mitt högra knä vad människor önskar sig, utan att de ens har uttalat det.

Som när jag strosade runt med familjen på kullerstensgatorna i jylländska Ebeltoft och plötsligt i ögonvrån fick syn på en jättelik guldkringla som låg och drällde utanför dörren till en antikaffär.

Jag kände liksom på mig att min svägerska behövde en sån till sitt då nystartade Solhaga Stenugnsbageri och när vi ringde hem visade det sig att det var just precis vad hon letade efter.  En dansk, antik bageriskylt i form av en kringla. Visst blev det fint? På samma sätt liksom kände jag på mig att när min svärmor sa att hon letade efter fem assietter till Arabia-servisen Ruija så var hon egentligen sugen på hela 76 delar, inklusive mattallrikar, uppläggningsfat, ja hela karotteriet. För det är klart, när hon såg en komplett servis framför sig insåg hon ju att det var just precis vad hon saknade.

Så där har jag hållit på. Under hösten förra året växte tanken om att göra detta letande mer systematiserat. Det var grunden till Villa Retros tjänst Personal lopper.

Personal lopper är en parafras i sann gôteborgsk anda på begreppet Personal shopper, någon som ger vägledning och handplockar passande varor, ofta kläder. Men vi specialiserar oss på att hjälpa kunderna att hitta rätt objekt i loppisdjungeln, handplockat av Villa Retro.

Beställningarna kan vara väldigt breda och öppna – ett fint vintage-smycke att ge bort i födelsedagspresent, ett sideboard som ska passa som tevemöbel, en lampa i grönt att hänga över köksbordet. Du behöver inte veta exakt vad du är ute efter, vi kan hjälpa dig att ta fram en passande lösning. Om det är något särskilt du letar efter, skicka gärna en bild på ett liknande objekt eller på miljön där det ska passa in, så blir det lättare för oss att hitta något passande.

Prissättningen varierar utifrån de objekt som önskas. Ge oss ett maxpris som du är beredd att betala. Vi säljer varorna till rimliga marknadspriser, som baseras på en sammanvägning av de priser som tas på nationella auktionshus och begagnatmarknader. Vi kan inte ta ut samma priser som antikaffärerna i Stockholm och Köpenhamn, å andra sidan vill vi inte vara så billiga att de tar lastbilen till Göteborg och köper upp vårt lager. Det är förstås oftast billigare (och för en del roligare) att själv leta runt på loppisar, auktionssajter och begagnatmarknader. Det här är en tjänst för den som inte vill eller hinner göra det, för den som vill ha smakråd, eller för den som vill ha hjälp att hitta något som inte så ofta dyker upp på marknaden. Och såklart för den som är orolig för det där med kattproblematiken.

Letar du efter något som Villa Retro ändå försöker ha i lager eller som är lätt (om dock inte alltid billigt) att få tag på, som t.ex. stringhyllor eller populärt retroporslin, går det ofta fortare att fullfölja uppdraget. Andra saker är lite klurigare och kommer då att ligga som bevakningar en längre tid. Vad sägs till exempel om ett antikt notställ i trä med inbyggd belysning, som beställts av en violastvän på Göteborgsoperan. Eller ett raster till den klassiska Bumling-lampan i den storleken som gått ur produktion, för att maskinen som används för att tillverka rastret har gått sönder. De sakerna kommer att ta tid att hitta. Men skam den som ger sig.

Rätt som det är får jag bingo på en bakluckeloppis på nån avlägsen landsort eller får ett meddelande från en internationell auktionssajt. Och då kommer det där ruset, kicken av att hitta det där extra svårfunna och samtidigt göra någon glad.

Det är den kicken som gör personal lopper-jobbet så skoj! Välkomna med era beställningar och förfrågningar. Skicka ett epost till personallopper@villaretro.se så hör vi av oss.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *