Nostalgi när Villa Retro fyller 10 år!

För exakt på dagen tio år sedan, 16 december 2013, slogs dörrarna upp till min lilla retrobutik i Björkekärr för första gången. Detta firar jag genom att restaurera bloggen som levt en tynande tillvaro i nätets utkant, med många trasiga länkar och bilder. Bloggen i sig är lite av en tidsresa, retro så det förslår; om inte annat ger den en bild över hur sociala medier och fotografi har utvecklats genom åren. Det började med lite tafatta, suddiga kamerabilder med filter och ramar enligt den tidens Instagram-estetik, till (om jag får säga det själv) det lite mer rena och enkla tilltalet.

Ja, nu blir det lite nostalgi. Som av en händelse har jag nyligen publicerat en forskningstudie om nostalgi på sociala medier, tillsammans med kära Beata, som inte bara var med och målade i källaren när det begav sig för tio år sen, utan även tålmodigt samlat in data över tio års sociala medienanvändning. Här kan ni läsa artikeln. Men det var ett sidospår, ursäkta mig, det var min inre professor som svävade iväg.

Älskade Villa Retro. I tio år har jag anpassat verksamheten i takt med att livet har tagit med mig på fler äventyr och utmaningar än vad jag hade räknat med. Villa Retro har blivit som en kär gammal vän som följer mig genom livet och står ut med att vår vänskap emellanåt går på sparlåga. Ibland har det varit intensivt och vi har träffats varje dag, ibland har vi inte hörts av på flera månader men vi vet alltid var vi har varandra och det är så lätt att bara ta vid där vi lämnade sist.

Tio år efter att butiken öppnade har jag om inte längre några ordinarie öppettider utan planerar istället att öppna B&B (Bed and boutique). Villa Retro B&B är ett konceptboende med övernattning i Björkekärr där du helt enkelt bor i butiken, dricker morgonkaffet och sen köper med dig favoritkoppen hem. Delar av det gamla Poggenpohl-köket har fått flytta ner i källaren, komplett med diskmaskin och kylskåp, det finns ett rart litet badrum där jag försöker hitta nygamla delar för att fräscha upp och piffa till. Så fort jag har en stund över är jag där nere och grejar, vilket tyvärr blir alltför sällan på grund av mitt arbete, men jag ger inte upp.

För att inte släppa taget om mina kära stamkunder, tänker jag ha öppet ett par gånger om året även framöver – perfekt med säng i butiken om någon kund är utsliten av julhandeln och behöver en siesta. Galet? Kanske, men det har aldrig hindrat mig.

Det bästa sättet att hålla sig uppdaterad om alla planer och projekt och eventuella öppettider framöver öppettider och är att följa Villa Retro på Facebook och Instagram.

Vill också passa på att tacka alla underbara människor som hjälpt mig genom åren, alltifrån att måla, bära, damma, designa logga, passa barn, köra saker hit och dit samt diskutera marknadsföring. Och tack till alla följare som gillat, kommenterat och bidragit till en härlig community kring loppis, secondhand och en mer klimatsmart konsumtion. Och sen alla goa kunder som återkommit genom åren och stått ut med de något nyckfulla öppettiderna. Tusen tack, det hade aldrig blivit något utan er!

Här kommer några bilder från åren som gått. Nu när jag har fått igång bloggen igen och dessutom snart har jullov så lovar jag att det blir fler nostalgitrippar. Vi ses snart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *