Årskrus – perfekt present till jubilaren. Och till alla andra.

Som vi nämnt tidigare vurmar Villa Retro lite extra för det danska. Hyllorna både i butiken och en trappa upp är fulla av danskt stengods och dansk design. Några riktiga favoriter i kategorien danskt retroporslin  är årskrusen från Royal Copenhagen.

 

Årskrusen tillverkas av Royal Copenhagen och har varit i produktion sedan 1967. Så de som är äldre än så blir alltså utan. Eller så får man ljuga om sin ålder, jag lovar att inte skvallra.

Årskrusen finns i två storlekar. Den ena är riktigt gigantiskt lyxigt stor. I Sverige har jag sett att de ibland kallas för chokladmuggar. Jag som gillar stora muggar till te tycker att de är perfekta till kvällskoppen. Den stora storleken har plats för en silverplatta undertill, ämnad för gravyr. Dessa silverplattor är borttagna på en del av krusen. Har man riktigt tur får man tag på ett utan gravyr. Priserna varierar därefter – utan silverplatta 300 kronor, med graverad silverplatta 325 och med ograverad silverplatta 350 kronor. De små årskrusen (som saknar plats för silverplatta) kostar alla 150 kronor.

Just nu är det 1974, 1984 och 1994 som är extra mycket på tapeten.

 

 

Årskruset från 1974 känns extra intressant eftersom en viss butiksinnehavare är född det årtalet.

Kanske att jag önskade att jag var född 1973 för det är nog nästan det finaste kruset, och då hade 40-årskrisen redan varit överstökad. Men 1974 är inte så dumt det heller.

Vi har ett antal årskurs i lager just nu och försöker få tag på nya varje gång vi är i Danmark. Där är de populära samlarobjekt. Så hör av er om ni vill köpa årskrus eller beställa ett i en årgång som passar er eller någon ni håller kär. Men bara om ni vill, jag tänker inte krusa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *